Германските железници се намират в затруднено положение. Дойче Бан страда

...
 Германските железници се намират в затруднено положение. Дойче Бан страда
Коментари Харесай

Кражби на мед и метали в Германия: положението е драматично

 

Германските железници се намират в затруднено състояние. Дойче Бан страда от неуспехите през последните десетилетия, а в скоро време ще би трябвало да модернизира и съвсем цялата си инфраструктура. Съществува и още един проблем, който коства доста пари - кражбите на метали и най-много на медни проводници. Само през 2022 година загубите от това са били в размер на към 6,6 млн. евро, оповестява " Ханделсблат ".

Икономическото издание е пресметнало, че единствено през 2023 година общо 2644 влака са били наранени от тези обири. Това значи над 700 часа закъснения, единствено тъй като нарушители крадат от железниците. В допълнение към забавянията, доста компании зависят от тъкмо идващите доставки на първични материали или първоначални артикули, защото не поддържат ресурси. Има и стотици хиляди недоволни пътуващи и туристи. 

Но освен железниците са пострадали. Кражбите на цветни метали се усилват. Краде се от всевъзможни места - от строителни площадки, от частни здания и дори от покривите на църквите. А компанията за произвеждане и преработване на медни плоскости „ Аурубис “ от Хамбург търпи загуби за стотици милиони евро поради обири и измами.

Медта - сериозна суровина в дефицит

Търсенето на мед е толкоз огромно поради електропроводимостта на този метал, която е по-висока единствено при още по-скъпото сребро. Медта е нужна за производството на всички електрически устройства - от тостери до електрически автомобили. Йоахим Берленбах, създател и основен изпълнителен шеф на компанията ERI AG (Earth Resource Investment), е потвърден специалист в региона на суровините. Той не се съмнява, че " търсенето на мед в бъдеще ще се усили съществено ".

Железниците предизвестяват, че има невидими маркировки на скъпите металиСнимка: Markus Scholz/dpa/picture alliance

Берленбах дава за образец производството на ток от вятърна сила. " Само помислете за вятърната турбина, която създава електричество посредством въртене на медна намотка над магнитно поле. Има потребност от 5 до 9 тона мед за производството на един мегават вятърна сила, според от това дали турбината се намира на сушата или в морето. "

Защо този метал е толкоз безценен

И при медта връзката сред търсене и предложение дефинира цената. Стопанският растеж на разрастващите се стопански системи играе значима роля в това отношение, счита Берленбах. Когато брутният вътрешен артикул (БВП) на страни като Китай и Индия се покачва, стандартът на живот също пораства - " карат се повече коли, нужни са климатици, строят се къщи и електропроводи. Съответно и търсенето на сила, електричество и мед ще се усили доста. "

Същевременно съгласно него " стават все по-трудни откриването на медни залежи и добивът от тях. Съществуващите геоложки залежи са съсредоточени в малко страни (например Чили и Конго), където геополитическият риск за добиващите компании не е нищожен. Тези компании ще поемат високия риск единствено в случай че си коства стопански ", изяснява специалистът.

Къде отива откраднатият метал?

В Германия е станало мъчно за крадците да се отърват от крадените цветни метали, защото при всяка продажба персоналните данни на комерсиалните сътрудници се записват, споделя Ралф Шмиц, общоприет управител на Асоциацията на немските търговци на метали и рециклиращи сдружения (VDM), пред " Тагесшпигел ". Членовете на асоциацията получават предизвестия при огромни обири. " Търговците знаят какво е откраднато ", изяснява той. " Полша разполага със също толкоз добра система, каквато имаме и ние в Германия ", споделя Шмиц.

Затова Шмиц подозира, че крадците на метали избират да продават своята плячка в чужбина, още повече, че митниците не са в положение да управляват задоволително строго сходно придвижване на артикули. " Повечето материал към този момент не остава в Европа, а се трансферира с контейнери през Океана ", споделя той.

Не съществува сурогат

Крадците в Германия не просто са все по-организирани, само че явно стават и все по-брутални. При следствието на многомилионна кражба в " Аурубис " полицията конфискувала освен откраднатите метали, само че също и 10 автомобила, над 200 000 евро в брой, няколко огнестрелни оръжия и муниции.

Йоахим Берленбах споделя, че това му припомня на времето, което е прекарал в Южноафриканската република: " Когато живеех там, казусът с кражбите на мед бе също толкоз трагичен. Веднъж бяха изтръгнати всичките телефонни кабели на улицата ни в Йоханесбург. Това бяха добре проведени незаконни синдикати, разполагащи с нужните купувачи. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР